Naše aktivnosti

Na ovoj stranici nalazi se popis svih aktivnosti i radionica savjetodavne agencije Primalja i Obitelj. Sve radionice bit će organizirane u prostorima udruge Zagrebačka 23. Pula (zbog ograničenog broja polaznika po radionici)Radi informacija i rezervacije molimo te da nas kontaktiraš što prije.

Moguće je ugovoriti i termin individualnog savjetovališta s tematikom trudnoće, poroda ili dojenja van objavljenog termina sa tvojom odabranom primaljom.

Naše aktivnosti

Radionica "Doživljaj trudnoće i majčinstva"

Svaki atom u našem tijelu, tijelu žene stvoren je s jednom namjerom, onom trudnoće i majčinstva. Radi se o jednom od najljepših doživljaja kojima smo samo mi buduće majke nagrađene. Tijekom ove redovne radionice dotaknuti ćemo tematike poput planiranje trudnoće, prehrana, oblačenje, odmor, aktivnosti, higijena, seksualnost, razvoj djeteta kroz trudnoću, suočavanje sa strahovima, psihofizičke promjene na tijelu žene i kako se nositi sa njima koje će ovaj doživljaj učiniti još sigurnijim i ljepšim.


Najava zbivanja

Radionica "Iskustvo poroda"

Ova redovna radionica se bazirala na tome da ukloni strah trudnicama od poroda i rađaonice, trudova i cijelog procesa rađanja, te ih ojača da vjeruju u sebe i svoje tijelo. Pravo na radost u porodu, jačanje ženske energije, tehnike meditacije i disanja u porodu, kontrola u ne-kontroli, emocije u porodu, djeca, ljubav i briga o voljenom samo su neke od tematika dotaknute tijekom ove radionice.


Radionica "Majčinstvo – nova uloga, novi identitet, nova JA"

U ovoj redovnoj radionici razgovarati ćemo o hormonalnim promjenama koje se događaju nakon poroda i mogućim novim strahovima koji se javljaju u tom periodu, promjenama raspoloženja, kako prihvatiti novu sebe, prepoznavanje i prevencija poremećaja raspoloženja, zbližavanje i stvaranje komunikacije s djetetom, osjećaji koji se javljaju u tim trenutcima, odmor i oporavak nakon poroda, promjene u odnosu sa partnerom, obitelji i okolinom, higijena, dojenje, oblačenje, prehrana, stvaranje čvrste veze sa djetetom i partnerom, posjete u babinju i nakon babinja, izlasci u šetnje, seksualnost nakon poroda, ponovno uspostavljanje fizioloških funkcija svog tijela.


"Radionica za buduće roditelje"

U ovoj dodatnoj radionici planiran je najviše praktičan rad i vježbe s tematikom; njege novorođenčeta, kupanje, prebrisavanje, higijena pelenske regije, njega pupka, oblačenje, presvlačenje, baby handling, masaža dojki i oblozi, sve o dojenju i njegovim prednostima, prehrana za vrijeme dojenja, vegetarijanstvo i veganska prehrana u trudnoći dojenju i babinju i važnost planiranja takve prehrane za pravilan rast i razvoj djeteta.Što raditi sa novorođenčetom pri povratku kući, usvajanje vještina oko njege djeteta, sve o dojenju i povezivaju s djetetom bit će tematike koje ćemo usvojiti tijekom ove radionice.

Škola dojenja

Dojenje je način prehrane koji je svoj mladunčadi sisavaca namijenila evolucija. No dojenje je više od samog hranjenja. Dojenje je dodir, davanje i primanje, izmjena hormona ljubavi, utjeha te stvaranje povezanosti između majke i njezinog djeteta koja će trajati cijeli život. Iako je dojenje najprirodniji način prehrane ono ne dolazi uvijek svim majkama potpuno prirodno i spontano. To je također i vještina koju je potrebno naučiti. Na redovnoj radionici „Škola dojenja“ buduće majke moći će dobiti najnovije relevantne informacije o prehrani majčinim mlijekom i praktične savjete o dojenju, no također dobiti i emocionalnu potporu i podršku koja će im pomoći da steknu povjerenje u vlastitu sposobnost dojenja.


Akupunktura

Svim našim članovima nudimo i usluge licencirane akupunkturistice, ginekologa i opstetričara Elene Gattoni. Uz individualan rad i pripremu za porođaj, akupunkturom se olakšava jutarnja mučnina i povračanje te bolni sindromi u trudnoći

Uz individualan rad i pripremu za porođaj, akupunkturom se olakšavaju tegobe, u opstetriciji su: 1. mučnina i povraćanje u trudnoći, 2. prijevremeni trudovi, 3. stav zatkom, 4. prepartalna priprema, 5. bol u porodu, 6. stimulacija u porodu, 7. IV porođajno doba, 8. purperij: involucija uterusa, laktacija. Sve druge indikacije kao i izvan trudnoće su: 1. glavobolja, 2. mialgije, 3.ishialgija, 4. edemi,5. opstipacija, 6. alergije,7. poremećaji spavanja, 8.tretmani mršavljenja i mnoge druge tegobe.


PROGRAM MIRNOG RAĐANJA - Slobodka Arsova, prvostupnik primaljstva i sestrinstva

Teme radionice su: bez straha uz minimum bolova, stav, filozofija, tehnike, okruženje u kojem djeca trebaju doći na svijet – nježnost, podrška, smirenost, ljubav, radost, fizička, mentalna i duhovna priprema.

NORMALAN RAST I RAZVOJ DJETETA – Vlasta Kocijančić, pedijatar

Osnovna karakteristika dječjeg organizma je neprekidan rast i razvoj. Rast i razvoj djece složen je proces popraćen mnogobrojnim promjenama. Od samog rađanja pratimo dijete u rastu i razvoju kako visine im težine svako dijete ima svoj tempo razvoja koji nije potrebno požurivati kako ne bi došlo do problema nezrelog usvajanja viših faza razvoja. Razvoj normalnog pokreta omogućuje: normalni mišićni tonus, normalna pokretljivost, reakcije upravljanja i reakcije ravnoteže.Teme na radionici: 1. faze normalnog razvoja tijekom prve godine života, 2.čimbenici rizika, različite komplikacije prije, tijekom i nakon poroda koje mogu ugroziti razvoj djeteta, 3. nedonoščad, 4.znakovi upozorenja odnosno odstupanja u razvoju, 5.uvođenje dohrane kod dojenčadi, te pravilna prehrana djece.

RIZIČNA SKUPINA – POSEBNE PREHRAMBENE POTREBE, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, liječnik i nutricionist

Kao što Svjetska zdravstvena organizacija upozorava, sve je veći broj pretilih ljudi, što ne zaobilazi i trudnice. Cilj nam je djelovati preventivno, kao i smanjiti moguće komplikacije navedenog stanja. S obzirom na utjecaj medija, sve je veći pritisak na mlade majke po pitanju uvođenja dohrane kod dojenčadi, “kada“ kojim vrstama namirnica, na koji način“, sve su to nedoumice koje mladim roditeljima i onima koji to žele postati daje osjećaj nesigurnosti i dovodi u pitanje njihove odluke. U slučaju da trudnica smatra ili ima postavljenu dijagnozu za bilo kakve posebne prehrambene potrebe, tim stručnjaka će joj pomoći složiti prehranu na dnevnoj bazi i pratiti promijene.


PLANIRANJE OBITELJI

Planiranje obitelji ima za cilj rađanje zdrave djece i kvalitetno ostvarivanje roditeljskih uloga, zaštita zdravlja mladih i obitelji. Radionica će se baviti temama: kako postići trudnoću, kako izbjeći trudnoću, prevencija spolno prenosivih bolesti i kontrola začeća. Ciljevi: zaštita zdravlja žena, smanjenje broja rizičnih trudnoća, smanjenje broja neželjenih trudnoća I pobačaja, zaštita zdravlja djece, zaštita zdravlja teenagera i mladih, smanjenje broja spolnih bolesti i edukacija o pravilnoj prehrani tijekom planiranja trudnoće koju provode stručnjaci u sklopu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.